Συνάντηση Γεωπόνων για τη Δακοκτονία στη Λέσβο

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 στα γραφεία του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δ.Ε. Παναγιώτη Κατσαβέλλη πραγματοποιήθηκε συνάντηση Γεωπόνων με θέμα τη δακοκτονία στη Λέσβο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο  Δ/ντης Δακοκτονίας και Προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου κ. Λαγουτάρης, οι Επόπτες Δακοκτονίας και οι Τομεάρχες Δακοκτονίας.

Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δακοκτονία και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκαλλιέργεια. Αξίζει να τονιστεί ότι σε κάθε Τομέα, όπως αναφέρθηκε από τους Τομεάρχες, υπάρχουν επιμέρους θέματα, που αντιμετωπίζονται με εξειδικευμένη επιστημονική διαχείριση,  όπου αυτό είναι εφικτό και εφόσον είναι εντός του πλαισίου του προγράμματος Δακοκτονίας, όπως αυτό ορίζεται από το ΥΠΑΑΤ. Ασφαλώς και το μεγαλύτερο πρόβλημα της φετινής χρονιάς είναι η παρατεταμένη ανομβρία, που δυστυχώς συνεχίζεται και επιφέρει μείωση της αναμενόμενης παραγωγής. Αναφέρθηκαν επίσης τα θέματα της περιορισμένης χρηματοδότησης του έργου της δακοκτονίας, των διαθέσιμων εγκεκριμένων εντομοκτόνων, των επιπτώσεων στην παραγωγή των υπόλοιπων εχθρών και ασθενειών της ελιάς, της ανάγκης αντιμετώπισης της λειψυδρίας με έργα υποδομής, της αύξησης του αριθμού των βιολογικών ελαιοκτημάτων, της εισαγωγής νέων τεχνολογιών.

Τέλος στη συνάντηση αναφέρθηκε  ότι το έργο της δακοκτονίας αποτέλεσε για άλλη μια φορά αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.  Είναι γνωστό σε όλους ότι τα προβλήματα που αφορούν στο πρόγραμμα της καταπολέμησης του δάκου της ελιάς είναι διαχρονικά και τείνουν να γίνονται περισσότερο σύνθετα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Κατά συνέπεια απαιτείται περισσότερο από ποτέ ανάληψη ευθύνης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και συνεργασία τους με τους εντεταλμένους για το έργο αυτό επιστήμονες Γεωπόνους κι όχι  στείρα αμφισβήτηση των  επιστημονικών μεθόδων που εφαρμόζονται, των στατιστικών στοιχείων και των επίσημων αποτελεσμάτων. Προς αυτή τη κατεύθυνση το Παράρτημα Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για περαιτέρω συζήτηση και συνεργασία.

                                                                                                                                                                                                                         Αφήστε μια απάντηση

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησης σας. Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας.